Schikkingen 40 dagentijd 2025

In de veertigdagen tijd werd er wekelijks een schikking gemaakt passend bij de dienst:
De halve bolvorm staat symbool voor de aarde.
Het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens. De takken symboliseren de tweesprong.

Bij de eerste schikking: de rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke; de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Groen is de kleur van de toekomst.
Voor de tweede week is deze schikking gemaakt: de halve bolvorm staat voor de aarde, het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens.
De witte hyacinten (verwijzing naar Mozes, Elia en Jezus, Mattheus 17: 1-8) zijn symbool van heerlijkheid van God.

Bij de derde week: Het kruis komt weer iets hoger op de wereldbol te liggen. Een vijgentak zonder vruchten staat naast het kruis om de boodschap “We schieten tekort” te versterken (Lucas 13: 6-9). Rode takken versterken de lijnen van het kruis en benadrukken het geduld en de genade van God.

Week 4: Het kruis komt nog iets hoger op de aardbol te liggen. Rond de aardbol staan vergeet-mij-nietjes: om de zoon die wegging niet te vergeten en ook de zoon die thuisbleef niet (Lucas 15: 11 – 32). Aan de horizontale tak van het kruis is een slinger van judaspenning en wol gehangen, als teken van vreugde over dat wat gevonden is bij de schapen en bij het geld.

Week 5: De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis komt rechtop te staan en de stenen, de hoekstenen, komen eromheen. Tussen de stenen komt een vaas met daarin een bloeiende tak als verwijzing naar een nieuw leven.

Week 6: Op deze palmzondag staat Pesach centraal,de maaltijd van de Heer die wij vieren met brood (aren) en wijn (druiven). Verse palmtakjes staan aan de voet van het kruis als verwijzing naar de toekomst die komen gaat.

Witte Donderdag: Het kruis staat middenin het water dat schoon wast. In het water drijven madeliefjes, bloemen die de eenvoud symboliseren. Langs het kruis klimt een witte plant naar boven, symbool van liefde en vreugde.

Goede Vrijdag: Het kruis ligt op de stenen. Een liggend kruis zodat we het goed kunnen zien en ons hoofd moeten buigen. Tussen de stenen bloeien de rode anemonen die het lijden symboliseren. Rood, de kleur van pijn en verdriet.

Stille zaterdag:Dat wat komen gaat is bijna zichtbaar, als een lentetuin in het donker.
Eerste Paasdag: Prachtige bloemen, lentebodes. Tekenen van een nieuw begin; een nieuwe wereld.