500 jaar Protestantisme

In het kader van 500 jaar Protestantisme

Worden op wisselende plekken in de Classis Alkmaar een aspect van de protestantse kerkmuziek in het licht in het kader van het gedenkjaar 500 jaar Protestantisme gepresenteerd.

Op vrijdagavond 20 januari aanstaande vindt in de Evangelisch – Lutherse Kerk aan de Oude Gracht in Alkmaar de eerste van vijf avonden plaats over ‘het protestantse kerklied’.

Deze avond heeft als thema ‘Muziek als gave Gods – Luther en zijn liederen’ en wordt verzorgd door emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis Christoph Burger.
Het wordt een avond van samen zingen, wat opsteken, en afsluiten met een hapje en een drankje.
Aanvang 20.00 uur, afronding rond 21.30 uur.

 

De organisatie zou het heel bijzonder wanneer uit elke gemeente steeds een groep(je) geïnteresseerden naar de uitvoeringen komen.

De overige avonden, steeds om 20.00 uur

  • Vrijdag 10 februari onder leiding van dr Jan Smelik met als thema: ‘Kerkzang in de Nederlanden vanaf de 16de eeuw tot heden – met speciale aandacht voor de psalmtraditie’ in de Grote Kerk in Schagen;
  • Vrijdag 17 maart onder leiding van prof dr Mirjam van Veen met als thema: ‘Brood uit de hemel – verschillen en overeenkomsten tussen het gereformeerde en het lutherse avondmaal’ in de Ontmoetingskerk in Julianadorp;
  • Vrijdag 7 april verzorgen solisten, instrumentalisten en het Collegium Vocale Camerata onder leiding van Gerard Leegwater een inleiding bij en een uitvoering van Bach Cantates ‘Aus der tiefen ruf ich, Herr, zu Dir’ (BWV 131) en ‘Wat Gott tut, das ist wohlgetan’ (BWV 98) in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen
  • Vrijdag 12 mei onder leiding van ds Noeme Visser een avond met als thema: ‘Geuzenliederen – actuele Protestantse liederen in een tijd van verandering’ in de Lucaskerk te Winkel.

Alle avonden beginnen steeds om 20.00 uur, zijn gratis toegankelijk; hapje en een drankje tegen een kleine vergoeding.

Deze  vijf avonden vormen een opmaat naar de provinciale estafettedag Noord-Holland van het landelijke estafette project ‘500 jaar’ protestant in Weesp op 10 juni! Dan staat het protestantse kerklied een dag centraal!

Daarover komt later meer informatie.

  1. Volgende week komt er een uitvoeriger artikel voor het kerkblad

De organisatie is in handen van ds Wilco Nijkamp, predikant van de PG Julianadorp

Namens de initiatief nemers

Siep Rienstra

Scriba classis Alkmaar

 

Gem-Julianadorp-poster-A3 (2)